Spreekwoord de hand met iets lichten

Datum van publicatie: 07.10.2019

Kraakzindelijk - net, - schoon ,. De dader of man ligt of is op 't kerkhof,. Laat dan een berichtje achter onderaan deze pagina.

Tranen met tuiten huilen schreien of lachen ,. Vigor Clius? Met iemand een eitje te pellen hebben; zie no. Iets op zijn duim pje hebben, kennen of weten ,. Verkouden of verkouwen zijn,.

Niet zuiver of rood op de graat,. Loop naar om of rondom de pomp en haal water!

Iemand bij de lappen krijgen. Wie het laatst lacht, lacht het best. Zoo doof als een kwartel of een kwakkel. Op zijn of den poot spelen. Zijne handen van iemand afwasschen.

Den slag van iets beet hebben,. Aan het roer zijn of zitten ,. De nood gaat of komt aan den man.
 • Niet waard zijn iemands schoenriem te ontbinden,. Een leven als een oordeel; zie no.
 • Iets niet onder stoelen of banken steken; zie no.

Eén spreekwoord bevat `de hand met iets lichten`

Merd of mert aan iets hebben,. Veel varkens maken de spoeling dun,. Iemand verneuriën; zie no. Tegenover de advocaat van God de pro-argumenten stond ook een advocaat van de duivel, de advocatus diaboli.

Die niet hooren wil, moet voelen,. Tegen de verdrukking in of op groeien,. Het kan beter van de stad dan van het dorp,.

 • Voor de poes of de kat zijn,.
 • De kip met de gouden eieren slachten,.

Iemand de hielen laten zien; zie no. Elf is het gekkennummer of het gekkengetal. Beter ten halve gekeerd, dan ten heele gedwaald. In het land der blinden is noog koning. Kort aangebonden zijn; zie no. Hij is bakkeran of hij is bak an.

Spreekwoorden die over Licht gaan

Dat kan de bruine of bruin niet trekken,. Vurige kolen op iemands hoofd hoopen of stapelen ,. Zijne trekken troeven of streken thuiskrijgen,. Iemand of iets op de proef stellen,.

Zoo vast als een muts met zeven keelbanden. Op zijn paard je zijn of raken. Een langen neus krijgen of halen. Op n been kan men niet loopen of staan. Merd of mert aan iets hebben,?

Aan iets geen mouw en weten te passen of te naaien ,. Het is tijd dat ik mijn anker licht. Hij is een nul in het cijfer,. Als de maan vol is, schijnt zij overal,.

Het of den boel van eieren maken. In iemands kraam te pas komen of dienen. Zijne woorden op een goudschaal tje wegen of leggen ,? Een stem in het kapittel hebben; zie no. Iemand of iets onder de oogen zien. Iets voor peter van den willik koek opeten slikken of opnemen. Iemand aan spreekwoord de hand met iets lichten lijntje hebben -houden of krijgen. Het gebaar die hierbij gemaakt wordt, zou wijzen op het openzetten van het vizier.

Een rakje in den wind of het zeil .

4 Comments

Eén bonte kraai maakt nog geen winter,. De of zijn spat zetten of er in zetten ,. Men moet geen oude boomen verzetten of verplanten.

Men moet geen slapende honden wakker maken. Het hoofd in den schoot leggen. Ergens kaas of pap van gegeten hebben,? Verandering van spijs doet eten; zie no.

Gerelateerde publicaties:

Discussie: opmerkingen 3

 1. Thanh:

  In 't huis van een gehangene spreekt men niet over een strop,. In het land der blinden is éénoog koning; zie no.

  Antwoord
 2. Scotty:

  Een stem des roependen in de woestijn,. Met de klompen op het ijs of in 't gelag komen,.

  Antwoord
 3. Ana:

  Iets op den bof koopen; zie Op den pof. Iemand de voet lichten.

  Antwoord

Voeg een reactie toe

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *